lördag 25 maj 2013

Vett och etikett i hundrastgården

Hundrastgården kan vara ett av de mest glädjande tillfällena för din hund att springa benen av sig men även ett sätt att knyta nya kontakter människor emellan. Jag är själv förespråkar gärna hundrastgårdar eftersom det är en bra träffpunkt. Det finns dock några oskrivna regler angående användningen av den för de oinvigde.

1. Rasta din hund mist en halvtimme innan du släpper hunden i rastgården (Den mest direkta överskottsenergin).
2. Fråga alltid om du kan komma in med din hund. (Ja, av artighetsskäl eftersom många har sin hund lös i en inhägnad eftersom det inte fungerar att ha den lös i övrigt och ibland är en hund/ägare rädd/gillar inte andra hundar etc).
3. Ta med bajspåsar (Och plocka upp efter hunden)
4. Ge den som vill komma in i rastgården max 15 minuters väntetid ifall du inte kan/vill att den andra hunden möter din hund,-ar.
5. Om flera hundar är inne, kasta INTE leksaker, bollar eller godis till höger och vänster (Du vet inte hur andras hundar reagerar vid konkurrens eller din egen om den är ovan)
6. Om du har en löptik, det är inte förbjudet men de flesta ägarna, särskilt till hanhundar anser inte att du borde gå dit helt enkelt. (Även om du är där ensam ligger lukten kvar mycket länge för andra som kommer efteråt).
7. Ha någorlunda pli på din hund (100% inkallning är kanske inte för oss alla (väldigt få) men att du känner din hund något sådär eller tillräckligt stark för att ingripa).
8. Ett annat tips för alla stelbenta människor är att inte stå stilla hela tiden eftersom hundar gärna bildar små revir i rasthagen om man gör det (runt dig själv). Ta hela gruppen om ni är flera och knalla runt lite så blir stämningen oftast bättre än att alla står och glor och vill att hundarna ska "springa av sig". (Ta lite ansvar).
9. Om något går åt helvete så går det åt helvete, det behöver nödvändigtvis inte vara någons fel. (Diskutera om vad som hände istället för att skälla på varandra så länge inget större och allvarligare har hänt så att det går att förebyggas.)
10. Om du går in med din hund och den fortfarande är "stissig" kan det ibland hjälpa att ha den i koppel tills den lugnat ner sig innan den får springa lös. (Släpp aldrig en hund som har fokuserat in sig på en annan hund eller beter sig allmänt illa då fortsätter den gärna så efter lössläppningen också.)
11. Din hund ska givetvis vara frisk. (I den mån att den inte smittar någon annan, mask etc.).
12. Skulle du ha en grävare försök att stävja det (Putta tillbaka jorden så att ingen snavar i den och bryter ben,-en,-et i en fartfylld lek senare.)

Phu, sedan är det bara hopp och lek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar